Avtor: zudomzale Objavljeno: 7. 05. 2019

Protestantizem in reformacija

V torek, 12. marca, smo pripravili 6. srečanje v sklopu letošnjih Večerov na Goričici. Letošnja tema večerov je zgodovina Cerkve, tokrat smo spregovorili o Martinu Lutru, začetku protestantizma ter obdobju reformacije.

Povedali smo, da je bila Cerkev tedanjega časa resnično potrebna reform ter vrnitve k pravim krščanskim vrednotam, čemur je botrovalo več dejavnikov, med drugim tudi moralni propad »višjega klera«.

Ideje o reformi Cerkve niso bile izvirno Lutrove, saj so bolj ali manj uspešni reformatorji obstajali že pred njim. Tudi njegove ideje so bile v začetku dokaj nesporne, nekatere tudi povsem upravičene, nekajkrat je celo zagovarjal papeža ter Cerkev.

Njegova slava, ki ji je botroval predvsem Lutrov ognjevit značaj ter vse bolj skrajni pogledi, pa mu je kmalu stopila v glavo in njegove ideje so se začele vse bolj oddaljevati, ne le od katoliške Cerkve, pač pa tudi od lastnih tez.

Dokaj nespametno ukrepanje papeža je stvari le še poslabšalo in pripeljalo do razkola med t. i. protestanti in katoliško Cerkvijo, ki ga do danes, kljub mnogim prizadevanjem, še nismo uspeli razrešiti.

Janez Meden