Avtor: zudomzale Objavljeno: 9. 10. 2017

Akademija blaženemu A. M. Slomšku v čast

V Cerkvi na Slovenskem smo 24. 9. 2017 praznovali Slomškovo nedeljo.

Tradicionalno smo z večerno akademijo po večerni sveti maši v Domžalah na predvečer Slomškove nedelje slovesneje zaznamovali Slomškov god. Tokrat smo za to priložnost oživljali Slomškov svetniški lik, njegovo delo ter krepili njegov pomen tudi v današnjem sodobnem času s petjem njegovih čudovitih pesmi in z branjem Slomškovih misli - Drobtinic.

O Slomšku bi lahko napisali veliko, še več govorili. V strnjenem nagovoru nam ga je predstavil organist Janez Kozjek in nas vse spomnil, kako evforično je bilo vzdušje pred osemnajstimi leti, ko nas je Slovence spet združil, s tem ko ga je papež na obisku v Sloveniji 19. septembra 1999 v Mariboru slovesno razglasil za blaženega.

Slomšek je bil velik kulturni delavec . Zavedal se je, da napredek raste s pomočjo pisane besede in zato je tudi sam veliko pisal. Napisal je vse, kar smo poslušali ta večer: Drobtinice , ki v preprostih resnicah krepijo zavest in pomen našega življenja, ter vse pesmi, ki smo jih poslušali na akademiji in jih je prelepo zapel domžalski cerkveni pevski zbor.

Večer smo sklenili s Slomškovimi Večernicami, ko smo zapeli tudi vsi zbrani. Najprej Martin in Ksenija Kozjek, v refrenu pasmo se pridružili tudi drugi.

Nataša Šegula