Zakrament ozdravljanja - bolniško maziljenje

Zakrament bolniškega maziljenja ni zgolj zakrament za umirajoče, ampak ga lahko prejme vsak, ki je v večji življenjski nevarnosti: pred večjo operacijo, mati pred porodom, starejši ljudje, kjer se zdravstveno stanje lahko hitro spremeni… Zakrament bolniškega maziljenja lahko po 65. letu starosti prejme enkrat letno vsak človek. Prav tako zakrament bolniškega maziljenja priporočamo ljudem, ki so v kaki večji duhovni in duševni stiski.

Če je možno (glede na stanje človeka), obhajamo skupaj zakrament svete spovedi, obhajila in bolniškega maziljenja.

Najtežji so trenutki bolezni in bližajoče se smrti. Če je že za nas žive to čas težke preizkušnje, koliko težji so trenutki pred smrtjo za umirajočega. Zato jim pomagajmo in olajšajmo to breme s poslednjimi zakramenti (spoved in obhajilo – če je še možno in poslednje maziljenje). Tudi če nekdo umira v bolnišnici, tam lahko pokličete duhovnika na pomoč. Pokličete lahko domačega duhovnika ali bolniškega duhovnika – številko vam bodo dali v bolnišnici.

Tudi ob smrti nam duhovnik z zakramenti prinese tolažbo in oporo. Bolniško maziljenje in pogojna odveza je možna tudi še po smrti (do ene ure po nastopu smrti).

Če želite, da duhovnik mazili bolnika, pokličite v župnišče na spodaj navedene telefonske številke, ali pa se oglasite v župnijski pisarni.