Avtor: zudomzale Objavljeno: 6. 12. 2018

Izlet odraslega pevskega zbora

Letošnje izletno druženje smo začeli z molitvijo že v avtobusu na Martinovo nedeljo, 11. 11. 2018, nadaljevali pa z mašno daritvijo v Grosupljem, kjer nas je sprejel nekdanji domžalski kaplan Janez Šket.

Cerkev je nedavno dobila Rupnikov mozaik, ki prikazuje Jezusa, kako iz greha smrti (žrela pošastne ribe) rešuje Evo in Adama. Nadangel Mihael, kateremu je posvečena cerkev, in Marija od strani podpirata odrešenjski proces. Po maši so nas gostoljubno sprejeli domačini s prigrizkom.

A pot nas je nato že vodila v Štorovje, kjer smo ob kosilu počastili še naši okrogli jubilantki Vesno in Marto ter krstili naša nova člana Regino in Blaža. Seveda smo veliko peli v naše veselje in v veselje ostalih gostov.

Po kosilu pa smo se ustavili v Šmartnem pri Litiji, kjer službuje Janez Kvaternik , tudi bivši domžalski kaplan. Razkazal nam je cerkev sv. Martina, zgrajeno v neogotskem stilu, in razložil njeno zgodovino, ki je glede na njeno mladost zelo bogata. Cerkev v tej obliki z dvema zvonikoma stoji od leta 1936, sicer je bila župnija omenjena že okoli leta 1522. V času gradnje cerkve je na gradbišču hkrati sodelovalo kar 45 zidarjev in 60 domačih pomočnikov, opeko so izdelali iz gline v okolici, potrebovali pa so kar 1.050.000 kosov opeke. Sicer ima župnija še pet podružničnih cerkva.

Sv. Martina smo počastili in rahlo zalili pred odhodom, da nas požegna do naslednjega leta. Z zahvalo in blagoslovom smo se v zgodnjem večeru vrnili domov.

Urška Pavli