Avtor: zudomzale Objavljeno: 6. 09. 2017

Na otoku Ugljan

Tretjo leto zapored smo se z Družinsko katehezo odpravili na otok Ugljan, v kamp na vrtu samostana sv. Jeronima. Vsako leto nas tja odide več. Med 1. in 12. julijem je tako tam dopustovalo kar 21 družin, skupaj več kot 110 otrok, najstnikov in staršev. V prvem delu je bil z nami naš duhovni pomočnik g. Andrej, zadnje tri dni pa župnik Klemen. Tako smo lahko prav vsak dan zaključili ali pa začeli s skupno mašo. Vsak dan smo imeli tudi enourni program, kjer smo tako kot na katehezi po skupnem začetku delali v 5 starostnih skupinah. Teme pa so bile nekoliko bolj počitniške kot čez leto.

Med drugim smo prav vsi ponovili tudi tečaj prve pomoči. Takšne počitnice so dobra priložnost za to, da se družine med seboj dobro spoznamo, naši otroci se nikoli ne dolgočasijo, saj imajo vedno družbo za igro v vodi in v senci hladnih borovcev, starši pa priložnosti za klepet znova in znova. Vsaka družina na Ugljanu postavi svoj šotor in tudi svoje kuhališče. Obedi so trenutki, ko se vsi člani družine zberejo za svojo mizo, sicer pa smo vsi skupaj, ko se smejemo in tudi ko kakšen otrok zajoče. Kot v družini, skupaj v dobrem in slabem.

Ko sem bila še študentka, sem pomagala voditi takšne družinske počitnice v okviru Frančiškanov na Tromostovju. Od takrat je že 20 let, otroci, ki so zdaj že pravi gospodiči in gospodične, se med seboj še vedno zelo radi družijo, več se jih je tudi že poročilo. O tem, da je družina za njih velika vrednota, ni dvoma. Takrat sem si govorila, če Bog da, da bom imela svojo družino, bi želela, da je deležna takšnih izkušenj. Bog mi je družino podaril, želja po skupnih družinskih počitnicah pa se je tudi realizirala. Bogu hvala za oboje.

Postavljen imamo tudi termin za naslednje leto. Med 5. in 15. julijem bomo spet odšli na Ugljan. Povabljene so tudi druge družine iz naše župnije, ne samo družine iz Družinske kateheze. Veseli vas bomo in prepričana sem, da ko boste takšne počitnice enkrat izkusili, si jih boste želeli ponoviti.

Natalija Podjavoršek