Avtor: zudomzale Objavljeno: 8. 11. 2017

Oktober - mesec rožnega venca

Mineva mesec oktober, mesec, ki je na poseben način posvečen Rožnovenski Materi božji.

V molitvi smo se zbirali vsak dan, vsak po svojih močeh pač. Mnogokaj se v življenju spremeni, a molitev rožnega venca ostaja iz roda v rod vedno ista.

Ali kdaj pomislimo, kako lepo ime ima ta molitev? Rožni venec! Kakor da bi se sprehajali po čudovitem rožnem vrtu in med najlepši molitvi, med Gospodovo molitev in molitev Zdrave Marije, vpletali skrivnosti o Jezusovem življenju na zemlji – od skrivnostnega spočetja, rojstva, darovanja, najdenja v templju, njegovega sprejetja odrešenja, pa do popolnega darovanja na križu.

Častimo ga ob njegovem vstajenju, vnebohodu, prejetju svetega Duha in povzdignjenju Device Marije v Kraljico nebes. Sveti Janez Pavel II. pa je dodal še svetle skrivnosti, po katerih poveličujemo Jezusa za njegova čudovita dela: od Krsta, prvega čudeža v Kani Galilejski, oznanjevanja Božjega kraljestva, spremenitve na Gori, do postavitve zakramenta svete evharistije.

Ko tako pogledamo na to molitev, vidimo, da je v njej zajeto celotno Jezusovo življenje in delo na zemlji. Tako preprosta, a tako mogočna!

Sleherni dan nov rožni venec Mariji. Ali kot pravi sv. Ludvik Grinjon: »Po Mariji k Jezusu!«

Letos mineva sto let od Fatimskih prikazovanj. Ko so otroci vprašali lepo Gospo, kdo je, jim je odgovorila: »Kraljica rožnega venca sem!«

In naročila je še: »Molite, veliko molite. Povejte ljudem, naj vsak dan molijo rožni venec za spreobrnjenje grešnikov!«

Naj praznovanje fatimskih dogodkov ne pusti le lepih spominov, ampak naj v nas zariše globljo sled: naj molitev rožnega venca v naših cerkvah nikoli ne utihne. Naj rožni venec v naši cerkvi nikoli ne utihne.

Marjeta Likar