Avtor: zudomzale Objavljeno: 6. 03. 2018

Svetopisemski večeri

Vsako nedeljo se v postnem času zberemo v zimski kapeli ob 19.00 in pod duhovnim vodstvom Jane Podjavoršek razmišljamo o Jezusovem trpljenju, o pasijonu. Jezus v vsem, kar je, deluje z ljubeznijo in vznemirja vsakega izmed nas.

Željni razmišljanja o Jezusovem trpljenju se zberemo v krogu, preberemo odlomek iz Svetega pisma in voditeljica Jana nam besedo po besedo, stavek po stavek razlaga pomen in nas spodbuja, da nas nagovorijo posamezne besede, ki jih poskušamo vsaj v naslednjem tednu postaviti v življenje, da obrodijo dejanske sadove, ki dozorevajo v samem srcu.

Prva nedelja je bila namenjena zaroti , ko je v Juda vstopil Satan in začel naklep o Jezusovi izdaji in tudi o ženi, ki je vstopila v farizejevo hišo in Jezusu umivala noge s svojimi solzami in jih brisala s svojimi lasmi, jih poljubljala in mazilila z oljem.

Naslednji večer je bil namenjen pashalni večerji, ko je Jezus odložil vrhnja oblačila, vzel platno, se opasal in s tem dejanjem sprejel vlogo dejanskega služabnika, umil noge učencem in jim govoril: Resnično, resnično, povem vam: Služabnik ni večji kot njegov gospodar in poslanec ne večji kot tisti, ki ga je poslal. Če to veste, blagor vam, če boste to delali! (Jn 13 16-17). V tistem času je bil znak gostoljubnosti, da so povabljenemu umili noge. To je opravil najnižji služabnik, ki pa tudi ni smel biti Jud. Jezus s svojim dejanjem vznemiri, saj se Učitelj apostolov, ki so ga najbolj spoštovali, mu sledili in zaupali, spremeni v najnižjega med najnižjimi, jim umije noge, in še Jud je za nameček. Želi streči, želi služiti in to vse z neskončno ljubeznijo.

Vabljeni vsako nedeljo ob 19.00 v zimsko kapelo v župnišče vsi, ki želite s poglobljeno razlago Kristusovega pasijona prehoditi letošnji post in se s svetopisemskimi besedili pripraviti na veliko noč.

Nataša Šegula