Avtor: zudomzale Objavljeno: 5. 09. 2018

Žmohtarija 2018

V začetku vročega avgusta letošnjega leta se je na prelepem travniku blizu Moravč zbralo slabih 100 mladih v upanju, da bi spletli nove prijateljske vezi, prepevali ob živahni DRG-glasbi in se dodobra povaljali v blatu.

Vsa ta in še mnoga druga početja, so se odvijala v okviru tridnevnega tabora za skavte od 16 do 43 let, prikladno imenovanega: Žmohtarija.

Žmohtarija je projekt Domžalskih klanovcev (t. j. skupina nadobudnih mladostnikov starih od 16 do 21 let), ki je nekakšen festival doživljajočega druženja, generične glasbe, prismuknjenega programa, naravoljubne norosti, predvsem pa blatnega blata.

Mladi, ki za razliko od svojih sošolcev v usta namesto cigaret raje vtikajo kose blata, se na Žmohtariji za 3 dni zberejo enkrat na približno 5 let oziroma takrat, ko se kakšna naivna duša loti organizacije tega projekta.

Program se vedno vrti okoli blata, blatnih iger, kopeli, izzivov in ostalih radosti, vsa ostala nadgradnja pa je prepuščena organizatorjem.

Na letošnji Žmohtariji so bili rdeča nit tabora resničnostni šovi , kar je pomenilo, da so se morali nič hudega sluteči skavti z vseh koncev Slovenije pomeriti v spektaklih, kot so bili Žmohtarija ima talent, Master Chef, Bachelor, Survivor, zadnji dan pa je sledila še pot preživetja, ki je celoten dogodek zelo uspešno povezala v prijetno celoto.

Seveda ni šlo tudi brez koncerta, kjer je rahlo razglašeni bend med drugim šestindvajsetkrat zapel Svetel plamen. V nedeljo popoldne pa se je skavtska raja razšla, navdušena, polna dobre volje in čudovitih spominov.

Boris Kokalj